Föreningen Våra danser Kurser Socialdans Show Shop Vinterlägret Arkiv Länkar

Lindy Hop (Jitterbug)

Whitey's Lindy Hopers

Whitey's Lindy Hoppers

Lindy Hop kallas också ofta för lindy, jitterbug eller swing. Lindy Hop dansas till swingmusik, såväl storbandsjazz som mindre sättningar.

Lindy Hop kan ibland gå vilt till med häftiga kast men för de allra flesta utövare är det en social dans utan akrobatik som kräver inte bättre fysik än någon annan sällskapsdans.

Musiken och ursprunget

Lindy Hop är ursprungsformen till det som i Sverige kallas jitterbug. Lindy Hop är en afroamerikansk dans som växte fram bland de svarta i Harlem på 1930-talet. Många förknippar jitterbug med högt tempo och flickor som flyger genom luften, men danstempot kan i själva verket variera från mycket långsamt till mycket snabbt. Den akrobatiska delen av dansen används i koreograferade rutiner, och ofta inte alls i den sociala dansen, som är den del Swingkatten satsar mest på.

Lindy Hop dansas till swingmusik från 30- och 40-talet, men också till nyinspelad musik. Det viktiga är "gunget" i musiken, som också ska finnas i kroppen när man dansar. Dansen är fri och improvisativ och det finns stora möjligheter att utvecklas som dansare, speciellt för dansen är att även damen har stor frihet och möjlighet att påverka dansen.

Man klarar sig också bra med några få grundturer, de flesta tycker det är roligt att gå ut och dansa socialt redan under sin första termin.

Kurs i Lindy Hop (Jitterbug)

Swingkatten arrangerar varje termin kurser i dansen Lindy Hop. Kurserna riktar sig främst till er som vill lära er dansa socialt, dvs på vanliga danskvällar. För er som vill hålla på mer med akrobatik och show brukar vi dock ordna speciella temakurser.

Våra olika kursnivåer

Aktuella lindykurser

Klicka på aktivitetens namn för att läsa mer och eventuellt anmäla er direkt här på webbplatsen. Om inget händer då ni klickar på namnet eller ni av någon annan anledning inte kan slutföra anmälan här på webben så vänligen skicka istället ett mejl till kurser@swingkatten.se eller ring till 073-731 64 26 och meddela vilken aktivitet ni vill anmäla er till.

Lindy Hop Start Dag och tid   Lokal Ledare Anmälan
Lindy Hop förlängning av Medel & Medelavancerad 6/5 Sön 20.00-21.30 3 ggr Tiunda dans & motionssal Direkt (?)
Lindy Hop förlängning av Fortsättning 6/5 Sön 18.30-20.00 3 ggr Tiunda dans & motionssal Direkt (?)
Lindy Hop förlängning av Nybörjarkurs 6/5 Sön 17.00-18.30 3 ggr Tiunda dans & motionssal Direkt (?)

Webbanmälan tillhandahålls av SwingWeb

© Swingkatten   |   Mejla gärna frågor eller synpunkter till webbredaktion@swingkatten.se